Chat with us, powered by LiveChat

Borcanul Vieții!

Borcanul Vieții! - Videochat București - Videochat Galați - Videochat Ploiești

05 dec. Borcanul Vieții!

Studenții se înghesuiau la cursurile unui profesor înțelept. Într-o zi obișnuită îl așteptau nerăbdători să apară, să audă ce are de spus.

Într-un final și-a făcut apariția și profesorul. Era atât de liniște încât ai fi putut auzi un ac căzând pe podea. Pe o parte a biroului profesorului se află un borcan de sticlă, iar de cealaltă parte o grămadă de pietre de râu. Fără să scoată un cuvânt, profesorul a început cu atenție să așeze pietrele în borcan. Când toate pietrele au fost introduse, s-a întors la studenți și i-a întrebat: „Este borcanul plin?” La care aceștia au răspuns: „Da, profesore, este plin”.

Profesorul a scos însă din geantă o pungă cu mărgele, pe care a început să le răstoarne în borcan, peste pietrele de râu. Când a terminat i-a întrebat din nou pe studenți: „Este borcanul acum plin?” Aceștia s-au uitat puțin nedumeriți unii la ceilalți și au răspuns: „Da. Da, profesore, acum este plin. Da”.

Fără să spună nimic profesorul a început să toarne nisip fin peste pietre și mărgele. Când tot nisipul a fost turnat în borcan, i-a întrebat din nou pe studenți: „Este borcanul acum plin?” Aceștia nu mai erau atât de siguri, dar nisipul acoperise cu adevărat tot borcanul, așa că unii dintre ei un îndrăznit să răspundă: „Da, profesore, borcanul este plin. Acum chiar este plin”.

Profesorul a continuat, luând un pahar cu apă pe care l-a turnat cu atenție în borcan. Când apa a ajuns la marginea borcanului i-a întrebat încă o dată pe studenți: „Este borcanul acum plin?” Cei mai mulți s-au abținut să dea un răspuns, dar vreo doi dintre ei s-au aventurat să spună: „Da, profesore, borcanul este plin. Acum nu mai poate fi introdus altceva”.

Fără cuvinte, profesorul a luat o mână de sare pe care a presărat-o deasupra apei. Când sarea s-a dizolvat în apă, i-a întrebat din nou pe studenți: „Este borcanul acum plin?”

Morala: Borcanul reprezintă viața ta. Pietrele de râu sunt lucrurile care contează în viață. Dacă totul ar dispărea și ar rămâne doar ele, viața ta tot ar fi plină: familia, copiii, sănătatea, prietenii, pasiunile tale. Mărgelele sunt celelalte lucruri pe care le consideri importante, dar care nu depășesc semnificația pietrelor: casa, mașina, posesiunile tale materiale. Nisipul reprezintă toate celelalte lucruri care pot fi înghițite în timp de apa care le absoarbe. Iar sarea este condimentul pe care îl aplici pentru ca viața să aibă gust.

Dacă pui mai întâi mărgelele, nisipul, apa și sarea, nu mai ai loc pentru pietre, pentru lucrurile cu adevărat importante. Așa facem și în viață. Dacă îți pierzi timpul și energia cu lucrurile mărunte, nu vei mai avea timp pentru cele care contează cu adevărat: joacă-te cu copiii, ieși cu partenerul tău, privește cerul. Ai grijă de pietrele tale de râu. Stabilește-ți prioritățile. Restul este doar nisip.