Chat with us, powered by LiveChat

Ce este inteligenţa emoţională şi ce rol are într-un cuplu

Ce este inteligenţa emoţională şi ce rol are într-un cuplu - Videochat București - Videochat Galați - Videochat Ploiești

11 ian. Ce este inteligenţa emoţională şi ce rol are într-un cuplu

Cu cât un cuplu, ca întreg, stă mai bine la capitolul inteligenţă emoţională, cu atât şansele că el să reziste în timp sunt mai mari.

Ce este inteligenţa emoţională în cuplu?

Deşi am fi înclinate să gândim astfel, ceea ce face o relaţie să funcţioneze nu este neaparat nivelul de educaţie sau statutul social al partenerilor.

Acele cupluri reziliente, care reuşesc să rămână focalizate asupra aspectelor pozitive care le-au unit şi care le leagă în continuare, trecând peste aspectele negative, sunt cuplurile inteligente emoţional.
Într-un astfel de parteneriat, înţelegerea şi respectul pentru cel de lângă sunt cruciale. Vestea bună e că, inteligenţă emoţională, la fel ca orice altă abilitate, poate fi învăţată, acţionând ca un scut împotriva aversiunilor.

Niciun cuplu nu e perfect, însă cuplurile inteligente emoţional adopta modalităţi de gestionare a conflictelor mai adaptative decât restul cuplurilor. Desigur, acest lucru nu înseamnă că nu au conflicte deloc.

Formarea inteligenţei emoţionale în cuplu

De multe ori, în goana cotidiană, uităm să ne alocăm timp pentru noi, ca şi cuplu, ca şi prieteni, nereuşind astfel să ajungem la o cunoaştere aprofundată a celuilalt.
Ce-l defineşte pe partener? Care-i sunt visele, aspiraţiile, fricile, situaţiile stresante cu care se confruntă sau lucrurile care-l mişcă şi motivează? Câteva minute zilnic în care să fim disponibile şi să primim deschis ceea ce ne oferă partenerul, sunt îndeajuns.
Un alt aspect valoros în cuplu este aprecierea reciprocă. Uităm uneori să ne focalizăm asupra aspectelor pozitive ale partenerului, mai ales atunci când lucrurile nu merg ca pe roate.
Un bun exerciţiu presupune exprimarea recunoştinţei faţă de partener şi concentrarea asupra aspectelor pozitive care ne fac să-l iubim şi apreciem, amintindu-ne de lucrurile care ne-au determinat să-l alegem.

Sunt situaţii când ignorăm nevoile celui de lângă noi din necunoștiință de cauză şi nu cu rea intenţie. Efectul e însă acelaşi: ajungem să ne simţim singuri în doi.
Dar realizăm oare cât suntem de norocoase că avem persoană iubita alături? Îi suntem alături la rândul nostru?
Un exerciţiu pe care-l putem face în acest scop este să monitorizăm acţiunile noastre către partener, întrebându-ne dacă îl ascultăm activ şi dacă exprimăm unitate în cuplu.
Un pas important în cuplu este să acceptăm influenţă celuilalt. Acceptarea influenţei – mai ales în cazul bărbaţilor – este un demers greoi, perceput uneori că o ameninţare la adresa propriei persoane.

A accepta influenţă nu înseamnă a asculta orbeşte, ci a lua în considerare nevoile celuilalt. E îndeajuns că, odată ce ne cunoaştem în profunzime, să punem în aplicare lucrurile pe care le ştim. Diferenţa stă în lucrurile mici, dar care contează, iar compromisul înseamnă un câştig în astfel de situaţii.

Rezolvarea problemelor

Ulterior, strategia adoptată trebuie să se focalizeze pe compromis şi toleranţă, astfel încât ambii parteneri de cuplu să fie mulţumiţi cu varianta aleasă. A-l înţelege pe celălalt uşurează procesul, întotdeauna.
Când ne propunem să depăşim un impas, nu ne propunem să rezolvăm o problema, ci să găsim o varianta prin care să ne dezvoltăm că parteneri, în pofida ei.
Primul pas e să-i identificăm cauza, iar următorul este înţelegerea, prin ascultare detaşată, fără a ne orienta pe soluţii.

Este bine să înţelegem că unele probleme nu pot fi rezolvate şi vom reuşi să acceptăm persoană de lângă în ciuda lor, iubind-o pentru ceea ce este.
Unitatea unui cuplu vine şi dintr-un sens comun pe care îl găsim. Atunci când intrăm într-un cuplu, suntem două persoane diferite. Pentru a deveni „noi” e necesar să ne creăm un sens comun.
De exemplu, dacă în unele familii sărbătorile sunt importante, în altele ele nu joacă un rol critic. E util să ne întrebăm care sunt semnificaţiile evenimentelor din vieţile noastre, pentru noi, din postura de cuplu şi să ajungem în cele din urmă pe aceeaşi lungime de undă.

Să fim un cuplu inteligent emoţional înseamnă să fim, în primul rând, prieteni care se ascultă şi se înţeleg. Mai înseamnă apoi să ne apreciem, lucrând ca o echipă, pentru propriile vise şi visele comune pe care ni le creăm.