Conflicte în cuplu

Conflicte în cuplu - Videochat București - Videochat Galați - Videochat Ploiești

24 aug. Conflicte în cuplu

De ce vă îndepărtează conflictele:

  • Fiecare din cuplu vede o altă parte a discuției/conflictului, astfel deși discută despre același lucru fiecare se gândește la alte aspecte ale aceluiași subiect. Și mai mult poate să apară și tendința de a selecta informația care e congruentă cu ceea ce credem noi.
  • Înțelegeți diferit mesajele transmise într-un conflict sunt ambigue și au mai multe alternative prin care pot să fie interpretate. Ce s-a observat este faptul că bărbații au tendința să se concentreze pe mesajul concret, pe când femeile au tendința să interpreteze mesajul la nivel de relație. Cu alte cuvinte dacă el îi spune că i-ar place să vadă meciul de fotbal, ea poate interpreta ca fiind un semn că nu vrea să petreacă timp împreună. Problema nu constă neapărat în faptul că interpretările sunt diferite, ci mai degrabă că nu sunt verbalizate și fiecare vorbește la nivelul său de interpretare, cu alte cuvinte fiecare vorbește despre altceva.
  • Lucrurile nu sunt ceea ce par a fi, dacă atunci când aveți un conflict vi se pare că vă certați pentru toate lucrurile care v-au supărat vreodată, sau care ar putea să vă supere, e evident că nu acestea sunt sursa reală a supărării. E foarte posibil să existe o nemulțumire mai profundă legată de relație – fie că e legată de nevoia de autonomie, de respect, de intimitate sau de suport. Identifică ce gândești într-un conflict – se pare că ceea ce gândim într-un conflict e mult mai relevant decât ceea ce spunem – fiind atent la ceea ce gândești poți să identifici care e de fapt problema – e legată de faptul că și-a lăsat hainele pe jos sau de faptul că simți că munca ta nu e respectată și apreciată.
  • Răspunsuri exagerate, stresul și stările emoționale negative ne reduc complexitatea la care putem gândi, de asemenea dacă partenerul e stresat sau are emoții negative, e mult mai probabil să reacționeze negativ la ceea ce spunem sau facem. Starea emoțională influențează și ceea ce ne amintim. De exemplu atunci când suntem furioși ne amintim în special evenimentele negative din trecut.
  • Conflictele nu au întotdeauna efecte negative dacă învățăm să le folosim pentru a dezvolta relația, spre exemplu, dacă îmi exprim gândurile și încerc să înțeleg ce îl deranjează pe partener și invers conflictul poate fi o sursă de dezvoltare a relației.

    Din păcate multe cupluri cu probleme de comunicare ajung într-un punct în care văd că relația se deteriorează tot mai mult și nici unul dintre parteneri nu e dispus să depună efort pentru a o salvă.