Cum să aplanezi un conflict în relația ta de cuplu

Cum să aplanezi un conflict în relația ta de cuplu - Videochat București - Videochat Galați - Videochat Ploiești

03 aug. Cum să aplanezi un conflict în relația ta de cuplu

Mulți își doresc să aplaneze cearta din cuplu, atunci când apare, dar nu știu cum.
În acest articol veți afla ce se întâmplă și cum ar fi ideal să reacționați pentru a vă proteja pe voi înșivă, partenerul iubit și relația voastră.

Cum e bine să reacționăm atunci când partenerul comunică agresiv cu noi?

Majoritatea reacționăm impulsiv pentru că ne zgârie la urechi tonul pe care ni se vorbește. Această reacție nu face decât să mărească tensiunea și să alimenteze conflictul. E ca și cum am arunca gaz pe foc în încercarea de a-l stinge. Nu este deloc în avantajul nostru să reacționăm impulsiv sau să răspundem cu aceeași monedă și nici spre bine partenerului pe care îl iubim, chiar dacă acum ne scoate din sărite.

Cum am putea reacționa?

 • Am putea să-l ascultăm pe celălalt și să-l lăsăm să se descarce.
 • Am putea să privim cu detașare și compasiune.
 • Am putea să-i răspundem la acuze și la agresivitate cu o intonație calmă și blândă.
 • Să nu vorbim peste celălalt. Când ne întrerupem partenerul, el va ridica tonul încercând să ne acopere și totul va degenera.
 • Ce se întâmplă dacă reacționăm ca într-unul sau mai multe din exemplele de mai sus? Ce reacții trezim în persoana iubită?

  Atunci când reacționăm cu calm și blândețe la agresivitate, mai devreme sau mai târziu, partenerul va percepe o discrepanța între tonul pe care vorbește el și tonul și reacția cu care îi răspundem noi. Oricine atunci când este nervos și are chef de ceartă, se așteaptă să i se răspundă aproximativ pe același ton sau să i se dea apă la moară, să aibe muniție pentru a continua ceartă. Dacă nu-i dăm motive celuilalt să continue cearta, îl vom dezarma și conflictul va scădea rapid în intensitate și se va stinge.

  Nu te aștepta la o îmbunătățire bruscă. E nevoie de timp. Când partenerul își va da seama că a exagerat sau a greșit va bate în retragere, va caută să se izoleze, pentru a se reculege și a se liniști sau își va cere scuze. Dacă este și o persoană orgolioasă, orgoliul nu-l/n-o va lasă să recunoască pe loc că a greșit sau să-și ceară scuze. Unii parteneri, când greșesc au modalități diferite de a-și cere scuze, orice altceva dar nu vor recunoaște verbal. Fie îți vor face o surpriză plăcută, fie vor veni la tine și se vor uită galeș și seducător sau cine știe ce alte metode inedite.

  Nici nu este important să-și ceară cineva scuze. Când orgoliul unuia este la putere și îl conduce, acesta vrea ca celălalt să-și ceară scuze și să-i dea dreptate. Nu este important cine a greșit, important este să va înțelegeți, să va iubiți, să fiți mai buni, să învățați din greșeli și să evoluați, să construiți o relație așa cum vă doriți amândoi.

  Atunci când ne certăm cu cineva, toată energia noastră pozitivă și vitalitatea se scurg rapid. De ce? Pentru că ne lăsăm descoperiți și vulnerabili și cel din fața noastră ne fură energie. De fapt noi îi permitem să ne lase fără energie pentru că alimentăm conflictul și răspundem cu aceeași monedă. Când două persoane se ceartă încearcă să fure una de la alta energie. Când nu va mai există energie prea multă, cei doi certăreți se vor simți vlăguiți, obosiți și la capătul puterilor. Sunt sigur că vi s-a întâmplat să experimentați aceste simțiri după o ceartă.

  Când cineva are chef de ceartă, se întâmplă pentru că acea persoană este dezechilibrata și vulnerabilă. Are legătură cu stare ei, nu cu tine, indiferent de ceea ce spune sau te face să crezi.

  Cum îl poți ajuta pe partenerul agresiv când are chef de ceartă?

  1. Îl lași să se descarce, să-și verse năduful, îl asculți cu atenție, dar detașat emoțional, fără să faci fețe sau privești prea mult în alte direcții, pentru că îl vei irita și mai tare, fiindcă vei da impresia că îl ignori și nu te interesează persoana lui/ei.
  2. Nu-l contrazice, pentru că asta nu va face decât să pună mai multe paie pe foc, iar partenerul va caută să-ți explice și să te convingă că el are dreptate.
  3. Spune-i că s-ar putea să aibe dreptate și că te vei gândi la aceste aspecte, despre care vorbește el acum, doar să-ți lase timp.

  Cum reacționează femeile după o cearta?

  Femeile în general sunt mai înverșunate când se ceartă. Ele gândesc și simt mai complex pentru că sunt predispuse și se lasă pradă emoțiilor mai des decât bărbatul. Femeile au nevoie de ceva mai mult timp să-și revină și să se liniștească după o ceartă

  Bărbații în general își revin mai repede după o ceartă și au tendința să vorbească doar despre prezent, nu și despre trecut. Bărbații sunt mai ușor de împăcat decât femeile.

  Psihologia spune că, cu cât un om este cu gură mai mare sau încearcă să iasă în evidență într-un mod deranjant pentru cei din jur, ori o femeie se macheaza prea strident, ori se îmbracă prea țipător, în interior aceste persoane sunt sensibile, nesigure pe ele și vulnerabile. Măștile pe care le afișează în societate aceste persoane sunt exagerate tocmai pentru că încearcă acopere un dezechilibru opus pe care-l interior.

  În concluzie: vom răspunde cu aceeași conflictul , se , vom pe partener, pe noi înșine relația noastră. răspundem cu blândețe, calm înțelegere vom avea de câștigat amândoi, iar relația voastră deveni.

  Alegerea aparține! Cum așterneți așa dormiți!