Chat with us, powered by LiveChat

Cum să fii loial şi cum să observi loialitatea într-un cuplu?

Cum să fii loial şi cum să observi loialitatea într-un cuplu? - Videochat București - Videochat Galați - Videochat Ploiești

25 ian. Cum să fii loial şi cum să observi loialitatea într-un cuplu?

Fidelitatea, devotamentul, onestitatea, stabilitatea, asumarea, pasiunea, entuziasmul, coștiinciozitatea, perseverenţa, deschiderea, cinstea, curajul, determinarea sunt caracteristicile principale ale loialităţii.
Cu ce nu este niciodată asociată loialitatea? Cu minciuna, trădarea, fanatismul, obedienţa, dedublarea sau oportunismul. Bun, am stabilit până aici.

Loialitate vs. fidelitate

Pentru mulţi dintre noi loialitate în cuplu înseamnă fidelitate, în special cea sexuală, deşi la o analiză mai detaliată nuanţele le situează pe paliere uşor variate.

Evident că ideal ar fi să ne identificăm cu valorile loialităţii şi fidelităţii simultan, dar de la ideal la realitate distanţa e considerabilă uneori.

Loialitatea are mai mult de-a face cu o cauza, pe când fidelitatea se raportează la o persoană. De exemplu, un partener de cuplu care este loial instituţiei căsniciei, se dedică familiei, se implică în probleme şi îşi asumă rezolvarea lor, poate fi, în acelaşi timp, infidel sub aspect sexual, din motive mai mult sau mai puţin obiective.

Loialitatea e în directă legătură cu raţiunea, cu ceea ce este corect şi echitabil, cu asumarea responsabilităţilor, iar fidelitatea gravitează în jurul simţirii, al iubirii şi pasiunii.

Pentru a există coerenţă în cuplu, comunicare, intimitate, ar fi de preferat nu numai că aceste două concepte să se suprapună, ci să existe o constantă între loialitatea manifestată în plan fizic şi cea manifestată în plan emoţional.

Poţi rămâne fidel fizic, în timp ce emoţional eşti la distanţă de cel cu care trăieşti.
Poate că partenerul nostru de viaţă nu ne-a înşelat niciodată din punct de vedere sexual, dar spaţiul lui intern, gândurile, sufletul, să fie ocupate de imaginea altcuiva. Aşa cum, în egală măsură, el poate experimenta infidelitatea, dar să se reîntoarcă la noi din loialitate, pentru a-şi respectă acordul iniţial asumat în relaţia noastră de cuplu.

Şi astfel se naşte dilema: este fidelitatea sexuală o dovadă de loialitate în cuplu? Este infidelitatea o dovadă a lipsei de loialitate între parteneri? Graniţa rămâne extrem de fragilă şi discutabilă.
Dintr-un anumit punct de vedere loialitatea este superioară fidelităţii fizice, aşa cum uneori raţiunea este superioară pasiunii şi dereglării simţurilor.

E nevoie să înţelegem că partenerul poate fi fidel fizic, însă moral sau raţional, nu. Partenerul are nevoie să fie stimulat pentru a-şi aduce aminte de iubirea pe care o poartă în relaţie. Fără stimuli, unul din parteneri va ajunge în infidelitate raţională, verbal şi după, prin fapte.

Dovezi de loialitate în cuplu

– Îţi acordă încredere, ţine cont de opiniile tale în luarea deciziilor comune sau individuale.

– Îşi respectă cuvântul, este consecvent şi coerent în ce spune şi ce face în raport cu tine.

– Îţi impărtășește gânduri, sentimente, temeri, dileme şi te cooptează în lumea lui interioară.

– Îi place să petreacă timp cu tine, îţi caută compania pentru activităţi diverse şi programează astfel de activităţi pentru amândoi.

– Îţi cere sfatul, manifestând deschidere şi lăsând deoparte orgoliul.

– Discută cu tine aspectele bune, te valorizează, dar îţi arată şi ce îl deranjează, fără să critice sau să jignească.

– Tolerează diferenţele dintre voi, dar ţine cont valorile, interesele şi scopurile voastre comune.

– Îţi acordă libertate pentru ca tu să-ţi consumi pasiunile, hobby-urile, fără să te sufoce cu gelozie sau posesivitate şi, la rândul său, se simte liber să îşi dezvolte pe deplin calităţile expresive, creative şi productive. Iniţiază sau aderă la proiecte comune de cuplu, indiferent că e vorba de achiziţionarea sau construcţia unei case, petrecerea vacanţelor, conceperea şi naşterea unui copil, schimbarea stilului de viaţă.

– Caută resurse pentru reinventarea relaţiei şi depăşirea conflictelor inerente, stimulează evoluţia relaţiei şi a intimităţii.

Loialitatea se oferă, şi după se cere.

Ea are nevoie de susţinere prin prietenia celor doi din relaţie. Toate lucrurile pe care le împărtăşeşti cu prietenii tăi, pot fi spuse şi în relaţia ta, sau chiar mai mult. Prietenia şi stimulii duc ca fidelitatea să fie o stare, şi nu doar fapte. Cuplul se va simţi în largul lor, deschizându-şi inima şi mintea unul spre celălalt.