Chat with us, powered by LiveChat

Împiedică posesivitatea sau gelozia să-ți distrugă Relația!

Împiedică posesivitatea sau gelozia să-ți distrugă Relația! - Videochat București - Videochat Galați - Videochat Ploiești

18 ian. Împiedică posesivitatea sau gelozia să-ți distrugă Relația!

Odată cu iubirea pot apărea gelozia şi posesivitatea.

Acestea sunt slăbiciuni morale şi argumentele neîncrederii de sine.

Aşa apare şi impulsul de a ne ţine relaţia şi partenerul în frâu pentru a evita distanţarea sau separarea. Dar este doar un IMPULS, doar un INSTINCT, care psihologic vorbind, este o reacţie, şi nu o decizie.

În aceste momente purtăm în suflet dorinţa de a ne îmbunătăţi, menţine sau chiar salva relaţia cu partenerul de cuplu, planul nu decurge întotdeauna conform aşteptărilor noastre şi poate avea efecte negative.

De ce apar posesivitatea şi gelozia?
Anumiţi cercetători făceau o diferenţa între gelozia apărută la bărbaţi şi cea apărută la femei, punând o paralelă între infidelitatea sexuală şi cea emoţională.

Aceştia susţineau că în timp ce bărbaţii devin geloşi din cauza faptului că îşi doresc că genele lor să fie cele transmise mai departe prin procreere, femeile devin geloase datorită nevoii tradiţionale de a menţine dragostea unui bărbat pentru a primi protecţie.

Însă un lucru este cert, ambele sentimente sunt instinctive şi provin fie din nesiguranţa în forţele proprii, fie din neîncrederea în partenerul de viaţă sau teama de a nu fi singuri.

Avem motive să fim geloşi?
În cazul în care partenerul a mai călcat strâmb în trecut, dar ai decis să-i mai acorzi o şansă şi să continui relaţia, fie de dragul vremurilor bune, fie de dragul copiilor, gelozia şi posesivitatea pot apărea de teamă de a nu fi rănită şi înşelată din nou.

Însă, dacă partenerul a fost întotdeauna fidel şi totuşi te regăseşti chinuită de gândurile negative, cauzele pot avea rădăcini în experienţele trecute când ai suferit din cauza minciunii sau trădării.

Cu toate aceastea, nicio experienţă dureroasă din trecut nu reprezintă o justificare pentru a provoca în continuare suferinţă, atât ţie, cât şi relaţiei în sine.

Cum ne pot afecta relaţia posesivitatea şi gelozia?
Cu cât ne temem de infidelitatea partenerului şi încercăm să ne salvăm relaţia lăsându-ne ghidate de suspiciune şi posesivitate, cu atât mai mult partenerul va simţi că are nevoie de libertate şi se va distanţa de relaţia „sufocantă“.

Cu cât acesta se va distanţă, cu atât devenim mai geloase şi mai posesive. Este un cerc vicios în care suferinţă nu este numai de o parte, ci îi afectează mai mult sau mai puţin pe ambii parteneri, mai ales că forma observabilă în care cele două sentimente se manifestă este cearta şi încercarea de a-l controla pe celălalt.

În final, poate duce la pierderea încrederii partenerilor unul în celălat şi la despărţire.

Cum să-ţi salvezi relaţia
Fii mulţumită de tine şi de ceea ce reprezinţi!

Majoritatea sentimentelor de gelozie provin din neîncrederea în forţele proprii şi gândurile că altcineva ar putea să-l facă pe partenerul tău fericit. Aminteşte-ţi de fiecare dată că partenerul tău s-a îndrăgostit de tine şi te-a ales pe tine dintr-un motiv sau altul, aşa că încearcă să renunţi la complexe şi nu mai lăsa părerea nimănui să te descurajeze!

Nu te mai gândi la trecut. Asta nu înseamnă nicidecum că trebuie să uiţi ce s-a întâmplat; ceea ce te-a rănit va rămâne mereu o parte din tine, o experienţă de viaţă care te formează şi te îndrumă în relaţiile cu ceilalţi.

Însă nu lasă experienţă dureroasă să te îndrume greşit şi să îţi ruineze relaţia din prezent. Acceptă că ai fost rănită, învaţă să ierţi şi mergi mai departe.

În plus, împiedicând gândurile negative să-ţi dicteze sentimentele faţă de tine şi faţă de cei din jurul tău, percepţia despre propria persoană se va îmbunătăţi considerabil.

Încearcă să găseşti motivul pentru care eşti geloasă şi vorbeşte deschis cu partenerul tău despre ceea ce te frământă.

Poate că este vorba despre colegă de serviciu cu care pare să aibă o relaţie mai apropiată decât credeai sau poate despre grupul de prieteni pe care nu-l cunoşti şi cu care pretinde că îşi petrece timpul.

Oricare ar fi motivul (inclusiv pauza de 5 secunde), poate să îl clarifice numai o discuţie deschisă despre ceea ce simţi că se petrece. Analizează bine situaţia şi cântăreşte-ţi atent vorbele. Nu învinovăţi fără motiv şi încearcă să nu te cerţi.

Integraţi-vă unul pe celălalt în cercurile sociale pe care fiecare dintre voi le frecventează. Gelozia înseamnă incertitudine, prin urmare reduceţi incertitudinea familiarizându-vă cu prietenii ceiluilalt.

Dacă îi cunoşti prietenii, va fi mai puţin probabil să te îngrijorezi în legătură cu persoanele cu care îşi petrece timpul.

Mai mult, s-ar putea să-ţi placă şi ţie compania prietenilor lui şi să îţi facă plăcere să ieşiţi amândoi cu grupul lui de prieteni.

Ai încredere în partenerul tău. Până la proba contrarie, dacă va fi cazul… Însă nu diminua fericirea unei relaţii, nu-ţi irosi energia cu gândurile negative şi nu-ţi face rău trăind permanent în frică încât la final să constaţi cu regret că toate momentele importante din viaţă voastră au fost marcate de teamă, nu de bucurie.

Respectaţi-vă intimitatea. Nu face o obişnuinţă din a-ţi spiona partenerul. Nu vei face decât să-ţi înrăutăţeşti starea de spirit, iar dacă eşti prinsă, cu atât mai mult acest gest de neîncredere va dăuna relaţiei voastre.