Chat with us, powered by LiveChat

Inteligenţa emoţională în cuplu

Inteligenţa emoţională în cuplu - Videochat București - Videochat Galați - Videochat Ploiești

22 dec. Inteligenţa emoţională în cuplu

Cele mai durabile, sănătoase şi fericite cupluri au dezvoltat inteligenţă emoţională în relaţiile lor. Aceasta nu este nativă şi nu se poate face fără comunicare din partea ambilor parteneri, dar hai să vedem cum să o dezvoltăm:

Ce este inteligenţa emoţională în cuplu?

Ceea ce face o relaţie să funcţioneze nu este neaparat nivelul de educaţie sau statutul social al partenerilor.

Acele cupluri reziliente, care reuşesc să rămână focalizate asupra aspectelor pozitive care le-au unit şi care le leagă în continuare, trecând peste aspectele negative, sunt cuplurile inteligente emoţional.
Într-un astfel de parteneriat, înţelegerea şi respectul pentru cel de lângă sunt cruciale. Vestea bună e că, inteligenţa emoţională, la fel ca orice altă abilitate, poate fi învăţată, acţionând că un scut împotriva aversiunilor.

Niciun cuplu nu e perfect, însă cuplurile inteligente emoţional adoptă modalităţi de gestionare a conflictelor mai adaptative decât restul cuplurilor. Desigur, acest lucru nu înseamnă că nu au conflicte deloc.

Formarea inteligenţei emoţionale în cuplu

De multe ori, în goana cotidiană, uităm să ne alocăm timp pentru noi, ca şi cuplu, ca şi prieteni, nereuşind astfel să ajungem la o cunoaştere aprofundată a celuilalt.

Ce-l defineşte pe partener? Care-i sunt visele, aspiraţiile, fricile, situaţiile stresante cu care se confruntă sau lucrurile care-l mişcă şi motivează? Câteva minute zilnic în care să fim disponibile şi să primim deschis ceea ce ne oferă partenerul, sunt îndeajuns.

Un alt aspect valoros în cuplu este aprecierea reciprocă. Uităm uneori să ne focalizăm asupra aspectelor pozitive ale partenerului, mai ales atunci când lucrurile nu merg ca pe roate.

Un bun exerciţiu presupune exprimarea recunoştinţei faţă de partener şi concentrarea asupra aspectelor pozitive care ne fac să-l iubim şi apreciem, amintindu-ne de lucrurile care ne-au determinat să-l alegem.
Sunt situaţii când ignorăm nevoile celui de lângă noi din necunoștiință de cauză şi nu cu rea intenţie. Efectul e însă acelaşi: ajungem să ne simţim singuri în doi.

Dar realizăm oare cât suntem de norocoase că avem persoană iubita alături ? Îi suntem alături la rândul nostru?

Un pas important în cuplu este să acceptăm influenţa celuilalt. Acceptarea influenţei – mai ales în cazul bărbaţilor – este un demers greoi, perceput uneori ca o ameninţare la adresa propriei persoane.

A accepta influenţă nu înseamnă a asculta orbeşte, ci a lua în considerare nevoile celuilalt. E îndeajuns ca, odată ce ne cunoaştem în profunzime, să punem în aplicare lucrurile pe care le ştim. Diferenţa stă în lucrurile mici, dar care contează, iar compromisul înseamnă un câştig în astfel de situaţii.

Rezolvarea problemelor

Ulterior, strategia adoptată trebuie să se focalizeze pe compromis şi toleranţă, astfel încât ambii parteneri de cuplu să fie mulţumiţi cu varianta aleasă. A-l înţelege pe celălalt uşurează procesul, întotdeauna.
Când ne propunem să depăşim un impas, nu ne propunem să rezolvăm o problemă, ci să găsim o variantă prin care să ne dezvoltăm ca parteneri, în pofida ei.

Primul pas e să-i identificăm cauza, iar următorul este înţelegerea, prin ascultare detaşată, fără a ne orienta pe soluţii.

Este bine să înţelegem că unele probleme nu pot fi rezolvate şi vom reuşi să acceptăm persoana de lângă în ciuda lor, iubind-o pentru ceea ce este.

Unitatea unui cuplu vine şi dintr-un sens comun pe care îl găsim. Atunci când intrăm într-un cuplu, suntem două persoane diferite. Pentru a deveni „noi” e necesar să ne creăm un sens comun.

De exemplu, dacă în unele familii sărbătorile sunt importante, în altele ele nu joacă un rol critic. E util să ne întrebăm care sunt semnificaţiile evenimentelor din vieţile noastre, pentru noi, din postura de cuplu şi să ajungem în cele din urmă pe aceeaşi lungime de undă.

Să fim un cuplu inteligent emoţional înseamnă să fim, în primul rând, prieteni care se ascultă şi se înţeleg. Mai înseamnă apoi să ne apreciem, lucrând ca o echipă, pentru propriile vise şi visele comune pe care ni le creăm.