Chat with us, powered by LiveChat

Opreşte posesivitatea şi gelozia

Opreşte posesivitatea şi gelozia - Videochat București - Videochat Galați - Videochat Ploiești

14 dec. Opreşte posesivitatea şi gelozia

Dragile mele,

Odată cu iubirea pot apărea gelozia şi posesivitatea. Tot atunci apare şi impulsul de a ne ţine relaţia şi partenerul în frâu pentru a evita distanţarea sau separarea.

De ce apar posesivitatea şi gelozia?
Cercetătorii susţin că în timp ce bărbaţii devin geloşi din cauza faptului că îşi doresc ca genele lor să fie cele transmise mai departe prin procreere, femeile devin geloase datorită nevoii tradiţionale de a menţine dragostea unui bărbat pentru a primi protecţie.

Însă un lucru este cert, ambele sentimente sunt instinctive şi provin fie din nesiguranţa în forţele proprii, fie din neîncrederea în partenerul de viaţă sau teama de a nu fi singuri.

Avem motive să fim geloşi?
În cazul în care partenerul a mai călcat strâmb în trecut, dar ai decis să-i mai acorzi o şansă şi să continui relaţia, fie de dragul vremurilor bune, fie de dragul copiilor, gelozia şi posesivitatea pot apărea de teama de a nu fi rănită şi înşelată din nou.

Însă, dacă partenerul a fost întotdeauna fidel şi totuşi te regăseşti chinuită de gândurile negative, cauzele pot avea rădăcini în experienţele trecute când ai suferit din cauza minciunii sau trădării.
Cu toate aceastea, nicio experienţă dureroasă din trecut nu reprezintă o justificare pentru a provoca în continuare suferinţă, atât ţie, cât şi relaţiei în sine.

Cum ne pot afecta relaţia posesivitatea şi gelozia?
Cu cât ne temem de infidelitatea partenerului şi încercăm să ne salvăm relaţia lăsându-ne ghidate de suspiciune şi posesivitate, cu atât mai mult partenerul va simţi că are nevoie de libertate şi se va distanţa de relaţia „sufocantă“.

Cu cât acesta se va distanţa, cu atât devenim mai geloase şi mai posesive. Este un cerc vicios în care suferinţa nu este numai de o parte, ci îi afectează mai mult sau mai puţin pe ambii parteneri, mai ales că forma observabilă în care cele două sentimente se manifestă este ceartă şi încercarea de a-l controla pe celălalt.

Cum să-ţi salvezi relaţia?
Fii mulţumită de tine şi de ceea ce reprezinţi! Majoritatea sentimentelor de gelozie provin din neîncrederea în forţele proprii şi gândurile că altcinva ar putea să-l facă pe partenerul tău fericit. Aminteşte-ţi de fiecare dată că partenerul tău s-a îndrăgostit de tine şi te-a ales pe tine dintr-un motiv sau altul, aşa că încearcă să renunţi la complexe şi nu mai lăsa părerea nimănui să te descurajeze!

Nu te mai gândi la trecut. Asta nu înseamnă nicidecum că trebuie să uiţi ce s-a întâmplat; ceea ce te-a rănit va rămâne mereu o parte din tine, o experienţă de viaţă care te formează şi te îndrumă în relaţiile cu ceilalţi.
Încearcă să găseşti motivul pentru care eşti geloasă şi vorbeşte deschis cu partenerul tău despre ceea ce te frământă.

Poate că este vorba despre colega de serviciu cu care pare să aibă o relaţie mai apropiată decât credeai sau poate despre grupul de prieteni pe care nu-l cunoşti şi cu care pretinde că îşi petrece timpul.

Oricare ar fi motivul, poate să îl clarifice numai o discuţie deschisă despre ceea ce simţi că se petrece. Analizează bine situaţia şi cântăreşte-ţi atent vorbele. Nu învinovăţi fără motiv şi încearcă să nu te cerţi.

Integraţi-vă unul pe celălalt în cercurile sociale pe care fiecare dintre voi le frecventează. Gelozia înseamnă incertitudine, prin urmare reduceţi incertitudinea familiarizându-vă cu prietenii celuilalt.

Dacă îi cunoşti prietenii, va fi mai puţin probabil să te îngrijorezi în legătură cu persoanele cu care îşi petrece timpul.

Mai mult, s-ar putea să-ţi placă şi ţie compania prietenilor lui şi să îţi facă plăcere să ieşiţi amândoi cu grupul lui de prieteni.

Ai încredere în partenerul tău. Până la proba contrarie, dacă va fi cazul… Însă nu diminua fericirea unei relaţii, nu-ţi irosi energia cu gândurile negative şi nu-ţi face rău trăind permanent în frică încât la final să constaţi cu regret că toate momentele importante din viaţă voastră au fost marcate de teamă, nu de bucurie.

Respectaţi-vă intimitatea. Nu face o obişnuinţă din a-ţi spiona partenerul. Nu vei face decât să-ţi înrăutăţeşti starea de spirit, iar dacă eşti prinsă, cu atât mai mult acest gest de neîncredere va dăuna relaţiei voastre.