Chat with us, powered by LiveChat

Suntem noi loiali sau nu suntem?

Suntem noi loiali sau nu suntem? - Videochat București - Videochat Galați - Videochat Ploiești

28 dec. Suntem noi loiali sau nu suntem?

În general, conceptul de loialitate se referă la ataşamentul nostru faţă de cei din jur sau faţă de un obiect, un ideal, o datorie, o obligaţie sau o cauza.

Fidelitatea, devotamentul, onestitatea, stabilitatea, asumarea, pasiunea, entuziasmul, conștiinciozitatea, perseverenţa, deschiderea, cinstea, curajul, determinarea sunt caracteristicile principale ale loialităţii.

Cu ce nu este niciodată asociată loialitatea? Cu minciuna, trădarea, fanatismul, obedienţa, dedublarea sau oportunismul.

Loialitate vs. fidelitate

Loialitatea apare la diferite niveluri, de la cel ideologic şi organizaţional până la cel de cuplu, şi capătă valenţe profund valorice pentru cei care o adoptă şi şi-o asumă.

Pentru mulţi dintre noi loialitate în cuplu înseamnă fidelitate, în special cea sexuală, deşi la o analiză mai detaliată nuanţele le situează pe paliere uşor variate.

Evident că ideal ar fi să ne identificăm cu valorile loialităţii şi fidelităţii simultan, dar de la ideal la realitate distanţă e considerabilă uneori.

Loialitatea are mai mult de-a face cu o cauză, pe când fidelitatea se raportează la o persoană. De exemplu, un partener de cuplu care este loial instituţiei căsniciei, se dedică familiei, se implică în probleme şi îşi asumă rezolvarea lor, poate fi, în acelaşi timp, infidel sub aspect sexual, din motive mai mult sau mai puţin obiective.

Loialitatea e în directă legătură cu raţiunea, cu ceea ce este corect şi echitabil, cu asumarea responsabilităţilor, iar fidelitatea gravitează în jurul simţirii, al iubirii şi pasiunii.

Pentru a există coerenţă în cuplu, comunicare, intimitate, ar fi de preferat nu numai ca aceste două concepte să se suprapună, ci să existe o constantă între loialitatea manifestată în plan fizic şi cea manifestată în plan emoţional.

Poţi rămâne fidel fizic, în timp ce emoţional eşti la distanţă de cel cu care trăieşti.
Poate că partenerul nostru de viaţă nu ne-a înşelat niciodată din punct de vedere sexual, dar spaţiul lui intern, gândurile, sufletul, să fie ocupate de imaginea altcuiva. Aşa cum, în egală măsură, el poate experimenta infidelitatea, dar să se reîntoarcă la noi din loialitate, pentru a-şi respectă acordul iniţial asumat în relaţia noastră de cuplu.

Şi astfel se naşte dilema: este fidelitatea sexuală o dovadă de loialitate în cuplu? Este infidelitatea o dovadă a lipsei de loialitate între parteneri? Graniţa rămâne extrem de fragilă şi discutabilă.

Dintr-un anumit punct de vedere loialitatea este superioară fidelităţii fizice, aşa cum uneori raţiunea este superioară pasiunii şi dereglării simţurilor.

Dovezi de loialitate în cuplu

 • Îţi acordă încredere, ţine cont de opiniile tale în luarea deciziilor comune sau individuale.
 • Îşi respectă cuvântul, este consecvent şi coerent în ce spune şi ce face în raport cu tine.
 • Îţi împărtășește gânduri, sentimente, temeri, dileme şi te cooptează în lumea lui interioară.
 • Îi place să petreacă timp cu tine, îţi caută compania pentru activităţi diverse şi programează astfel de activităţi pentru amândoi.
 • Îţi cere sfatul, manifestând deschidere şi lăsând deoparte orgoliul.
 • Discută cu tine aspectele bune, te valorizează, dar îţi arată şi ce îl deranjează, fără să critice sau să jignească.
 • Tolerează diferenţele dintre voi, dar ţine cont valorile, interesele şi scopurile voastre comune.
  Îţi acordă libertate ca să-ţi consumi pasiunile, hobby-urile, fără să te sufoce cu gelozie sau posesivitate şi, la rândul său, se simte liber să îşi dezvolte pe deplin calităţile expresive, creative şi productive. Iniţiază sau aderă la proiecte comune de cuplu, indiferent că e vorba de achiziţionarea sau construcţia unei case, petrecerea vacanţelor, conceperea şi naşterea unui copil, schimbarea stilului de viaţă.

  Caută resurse pentru reinventarea relaţiei şi depăşirea conflictelor interene, stimulează evoluţia relaţiei şi a intimităţii.

  Într-o relaţie bazată pe loialitate nu vei simţi că eşti trasă în jos, aşa cum nici partenerul tău de viaţă nu va trăi cu frustrarea că stagnează personal sau profesional, că se sufocă, că îşi doreşte să evadeze.

  Este foarte important să nu confundăm totuşi termenul de loialitate în cuplu cu menţinerea unei relaţii din teamă de abandon emoţional sau de singurătate, neîncrederea de a găsi un alt partener potrivit, stima de sine scăzută, frica de a lua decizii cu risc ridicat, comoditatea şi rezistenţa la schimbare.

  Chiar dacă preţul plătit poate fi diminuarea dragostei pasionale, loialitatea gravitează preponderant în jurul prieteniei şi încercării active de înţelegere reciprocă, de acordare a suportului fizic şi emoţional, de respectare a angajamentelor.